Jorno designs is laureaat 'interieurbouw' op de schrijnwerk awards

03.05.2017

In de boeiende wereld van het interieurdesign voelt Bjorn Broekaert zich met zijn firma Jorno Designs als een vis in het water. Met de totaalinrichting van zijn loft en showroom wint hij de jaarlijkse Schrijnwerk Award in de categorie ‘interieurbouw’. Het is niet zijn eerste award en al zeker niet zijn laatste. In de koker van Bjorn zitten nog grootste projecten. “komend jaar wil ik me volledig op het ontwerpen richting. Bedoeling is dat ik ga samenwerken met gekwalificeerde onderaannemers, terwijl ik het volledige tekenwerk op mij neem.”

Passie

Het minste wat je van Bjorn Broekaert (32) kunt zeggen, is dat hij een passie heeft voor interieur. Zijn materiaalkennis en inzichten in nieuwe technieken maken van hem een geboren ontwerper. Met het oog van een interieurfotograaf – een stiel die hij na zijn uren ook beoefent – fileert hij interieurs tot op het bot, “ik pas heel graag minimalisme toe. Dan let je pas echt op de zaken die ertoe doen.”

Ellipsvormige toonbank

Zijn verhaal is er een van gestage groei, een bezonnen evolutie van uitvoerder naar ontwerper. “in de beginjaren werkte ik nauw samen met Vanrobaeys NV uit Izegem. Zij verzaagden de ontwerpen die ik tekende in AutoCAD. Vanaf 2012 had ik mij eigen atelier in Zottegem en een jaar later investeerde ik in eigen CNC-machine, zodat ik mijn ontwerpen zelf kon uitvoeren.” In 2014 haalde hij een grote opdracht binnen om een ellipsvormige toonbank te ontwerpen. “Mijn toenmalige atelier was niet groot genoeg voor die opdracht, dus ging ik op zoek naar iets groters. Toen ik deze site in de kmo-zone Den Ham in Kluisbergen zag, was ik op slag verliefd. Het is vrij rustig gelegen aan de oevers van de Schelde en strategisch in het midden tussen West- en Oost-Vlaanderen. In de lente van 2015 zette ik mij een de tekentafel en heb ik de showroom, het atelier en de loft uitgetekend. Begin 2016 startten de werken. Ik Ben dan ook bijzonder tevreden dat ik er nu een prijs mee win. Ik heb er mijn hart en ziel in gelegd. Nu, in 2017, is het mijn bedoeling het atelier en het machinepark te verhuren, en mij vooral op het ontwerpen te concentreren.”

Homecinema boven de open haard

Bij het binnenkomen van de showroom op de gelijkvloerse verdieping valt meteen een effectmuur aan de rechterkant op; het lijkt wel of de gepolijste betonvloer doorloopt in de muur. “Toen ik het pand kocht, was alles nog casco. Ik kon als het ware beginnen te tekenen op een wit blad. Het enige wat ik absoluut wou behouden, was de prachtige betonnen vloer. De kleur van het beton komt in verschillende elementen terug, bv. In de muur, maar ook in bepaalde elementen in de keuken. Op die manier komen bepaalde accenten zoals de boom in het atelier of een gele zetel meer naar voren.” De muur is gemaakt met Limeshape, een vorm van kalkcementering. Het zwevende bureaublad midden in de ruimte is een sterk staaltje kunnen. In de langwerpige bureau zitten stopcontacten verwerkt en boven het bureau hangt er een flatscreen waar Bjorn zijn ontwerpen toont aan de klanten. Via een zwevende trap kom je in de loft waar alles spic en span is. De effectmuur van beneden loopt door tot in de loft. Het knusse interieur in de living staat in contrast met de strak opgebouwde keuken in dezelfde ruimte. In de living wordt een homecinema op een witte rand boven de open haard geprojecteerd. “op de muur is er een klein glasvezellaagje aangebracht om het flatscreeneffect na te bootsen.”

De open haard met daarboven een massieve kastenblok bevindt zich in het midden van de ruimte, waardoor keuken en living netjes gescheiden worden. In de keuken zit alles verwerkt in kasten. Het hypermoderne kookeiland bevindt zich onder een verschuifbare plaats in Limeshape. De prachtige badkamer wordt omgeven door glas. Privacy creëer je door een wit gordijn toe te schuiven dat wel licht doorlatend is. Het bad staat centraal, terwijl de ruime douche is weggestoken achter een spiegelwand. Vanuit de sfeervolle slaapkamer kun je tot in de living kijken dankzij het vele glas in de loft. Hier ervaar je pas echt de verbondenheid van de hele loft. “De grootse uitdaging was om op deze kleine oppervlakte toch iets groots neer te zetten. De Mensen gaan steeds kleiner bouwen. Mijn loft bijvoorbeeld meet 108m2 , maar bevat wel alle noodzakelijke voorzieningen. Met behulp van glas creëer je een gevoel van ruimte.”

Transparantie troef

“Het centrale idee was om een creatieve levenswijze neer te poten. Ik woon en werk op dezelfde locatie en benadruk dit door alles in elkaar te laten overlopen. “

Bjorn zit centraal aan een zwevende bureaublad. Vanop zijn bureaustoel – die trouwens net als de rest van het meubilair in de loft en de showroom te koop is – kan hij alles overshouwen. Een zeer bewuste keuze. “Ik hou het graag open en eerlijk, en dat vertaalt zich ook in het vele glas in de loft. Alles moest zo transparant mogelijk zijn en tegelijk een zekere rust en vrede uitstralen. Vanuit mijn badkamer bijvoorbeeld kan ik perfect zien wie aan de voordeur staat. In deze loft zijn er geen geheimen meer. Alles wordt gedeeld. Het is een nieuwe vorm van architectuur die zicht geleidelijk aan het ontwikkelen is. “

Minimaal lijnenspel

Hoewel het keukenblok tal van kasten bevat, zie je amper lijnen. Zelfde verhaal in de badkamer. “Met Limeshape en Solid Surface kun je alles aan elkaar zetten zonder dat je lijnen ziet. Een kast heeft altijd een lijnenspel, maar je kunt het wel zo goed mogelijk verbergen. Dat is de kunst van het ontwerpen. “ Bjorn werkte ook lijnen weg door stukken aan elkaar te zetten en daar open te schuren. Zelfs de deuren moesten eraan geloven. De klinken  werken ingewerkt in de deur en van de deuromlijsting is er geen spraken meer. De glazen wanden zitten allemaal verwerkt in het beton. Bijzonder is de plaats van de pompen in de vele glazen draaideuren in de loft en de showroom. Terwijl een dergelijke pomp normaal gezien in de vloer zit, heeft Bjorn die volledig weggestopt in het plafond. De verlichting is strategisch geplaatst. De hele lichtstudie heeft Bjorn zelf gedaan. Waar mogelijk, wordt er gebruikgemaakt van daglicht dat binnenvalt via glazen koepels, zoals dat het geval is in de badkamer. Elders zorgt een ledstrip voor subtiel licht en af en toe wordt met spotjes van Modulat gewerkt. Met een applicatie op zijn smartphone kan Bjorn alles lichten aansturen.

Uitvoering uitbesteden

Dit jaar wil Bjorn zich nog meer richten op het ontwerpen. De uitvoering wordt uitbesteed aan zelfstandige schrijnwerkers. “Interieur is mijn absolute passie en daar wil ik me op blijven toespitsen. Ik ga in zee met betrouwbare zelfstandige vaklui die elk project – hoe apart ook – tot een goed einde kunnen brengen. Toch wil ik blijven instaan voor de eindverantwoordelijkheid.” Bjorn hoopt dat 2017 ook het jaar van de grote projecten wordt. “Kantoren en lofts vormen op zich wel fantastische uitdagingen, maar diep vanbinnen hoop ik me ook eens op een stedelijke bibliotheek of cinema te kunnen smijten. Onlangs hebben we een seniorenresidentie heringericht, en dat smaakte alvast naar meer.”

Bron: schrijnwerk.pmg.be

2    1

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Bureau

Scheldekaai 14
9690 Kluisbergen (Berchem)
België

 Tel: +32 (0)468 10 57 54
Mail: [email protected]